Genusdebatten

Läste artikeln om de blå och rosa barnböckerna som plockades bort efter att en tjej uppmärksammade dess innehåll på Facebook. Helt sjukt innehåll förövrigt, där den rosa boken parar ihop flickor med diverse hushållssysslor och den blå pojkar med sportiga bilar.

Men det som gör mig mest mörkrädd är alla idiotkommentarer under artikeln. På riktigt kan inte folk tänka längre än näsan räcker?

Det handlar inte och har aldrig handlat om att flickor inte får ha rosa eller leka med dockor eller att pojkar inte får leka med bilar.
Det handlar om att det ska vara okej oavsett vad man vill leka med eller ha på sig osv.

Det handlar om att vi (samhället) inte ska dela in dem i dessa stereotypa könsroller som vi faktiskt gör HELA tiden. Leksakskatalogerna är uppdelade (oftast) i tjej och killsidor där flickor leker med dockor och pojkar med bilar.
Varför är det så svårt att blanda? Varför kan det inte finnas både pojkar å flickor på bilsidan till exempel.
Barn är inte dumma, de ser oxå skillnaderna och formas alldeles för tidigt av dem. Och dömer tyvärr varandra utifrån det.

Tyvärr tror jag att vi vuxna redan är så "hjärntvättade" av detta att mycket reagerar vi inte ens på för vi är så vana att det är så det är. Därför är debatten så väldigt viktig för att göra oss medvetna och förhoppningsvis skapa en lite tolerantare miljö för våra barn.

Har själv en son som älskar allt som har med bilar att göra och det får han så gärna göra :) och jag hoppas så innerligt att han växer upp till en trygg individ som kan göra sina val utifrån vad han själv vill och inte utifrån vad andra tycker är okej.
Nåt som tyvärr inte är självklart.

Men medvetenhet är ett steg på vägen.
Och det gör mig förbannad att så många vägrar inse att det faktiskt ligger nåt vettigt i det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0